Recepty

Inšpirujte sa mojimi zdravými a chutnými receptami.

Avokádová nátierka – slané raňajky či olovrant

Vhodnou alternatívou sladkých raňajok alebo popoludňajšieho olovrantu je táto moja avokádová nátierka. Je rýchla na prípravu a súca je aj pre športovcov či vegetariánov. Ak si k nej urobíte hrianky a potriete cesnakom, môže sa tváriť ako vegetariánsky „tatarák“.

VIAC

Orechový koláč aj pre začiatočníčky

Takýto skvelý orechový koláčik zvládne isto aj začínajúca gazdinka. Príprava je jednoduchá, ale výsledok stojí za to. Všetky prsty si oblížete! Ešte dodávam – do cesta si môžeme, ale nemusíme, pridať citrónovú kôru, 2 PL kakaa a vanilkový cukor –

VIAC

Rýchle osviežujúce raňajky či desiata

Počas letných horúčav nás osvieži a súčasne aj zasýti nápoj z rastlinného mlieka (sójové, ryžové, mandľové či kokosové), čučoriedok, malín, či viničiek, alebo akéhokoľvek ovocia, ktoré vám prospieva.

VIAC

Malinová pochúťka

Maliny v sebe okrem vynikajúcej chuti skrývajú aj veľa užitočných živín. Okrem toho, že podporujú imunitu, trávenie a krvotvorbu, sú aj urýchľovačom metabolizmu a čističom naších čriev. Musíte si ale dávať pozor aby sa neskazili, naozaj čerstvé vydržia len jeden

VIAC

Rizoto s cícerom

Cícer ( cizrna ) patrí medzi strukoviny. Obsahuje vitamíny A, E a hlavne B skupiny. Má v sebe veľké množstvo vlákniny. Ďalej je to draslík, vápnik, horčík, fosfor, železo. Svoje hodnoty nestráca ani varením, alebo konzervovaním. Preto v mojich receptoch

VIAC

Lievance s bryndzou

Takže do tretice, recept s využitím petržlenu a petržlenovej vňate. O účinkoch petržlenu píšem tu : Petržlenové lupienky. A kedže som chcela vytvoriť recept v ktorom by bolo čo najviac chutí ( ajurvéda ich má šesť : sladkú, slanú, kyslú,

VIAC

Závitky z pstruha lososovitého

V tomto recepte viacej využijeme petržlenovú vňať, ktorá bola kedysi veľmi populárna a mňa by veľmi potešilo, ak by sme jej vlastnosti vedeli využívať v čo najväčšej miere. Má vysoký podiel účinných a zdraviu prospešných látok, minerálov, vitamínov, bielkoviny a

VIAC

Petržlenové lupienky

Moju prácu už poznáte. Snažím sa tvoriť recepty tak, aby sme sa vrátili k prvotným produktom pestovateľov a pokiaľ je to možné, k naším domácim farmárom. Vnímam okolo seba dosť časté problémy žien, ale aj mužov s močovými cestami a

VIAC

Valentínske jedlo z mušlí

„SLÁVKY“ sú vynikajúcim zdrojom bielkovín. Majú nízku kalorickú hodnotu, málo tuku, cholesterolu a naopak, vysoký obsah minerálov. Ak kupujete živé mušle ( nie zmrazené) zistite si dátum, do kedy ich máte použiť. Odporúčam čím skôr. Predávajú sa umyté, ale dobré

VIAC

Pikantný olej

Radi si dochutíte už hotové jedlo pikantným olejom? Tento olej ja rada používam na ochutenie jedál ako v “ teplej“ tak aj pri príprave jedál v „studenej“ kuchyni.

VIAC

Výborný makovník

Pred časom som sľúbila, že pridám recept na makový koláč. Robím ho tak 2x do roka, lebo sladké veľmi nemusím a je troška náročný aj na financie, ale výsledok stojí za to 🙂

VIAC

Fenikel s kozím syrom

Keďže je vonku tak pochmúrno, zažiadalo sa mi niečo zelené a chutné. Takže fenikel s mojim milovaným kozím syrom. Ďalší z receptov, ktorého energetická hodnota je nižšia, ako množstvo energie, ktorú telo použije na jeho spracovanie.

VIAC

Raňajkový koláč

Prvý týždeň mojej 28čky z knihy „Najedzte sa do štíhlosti 1“ obsahuje raňajky, ktoré sú zdravé, sladké, sýte, objemovo dostatočné, len niektorým ľuďom náročné na prípravu :). ( Odporúčam zadovážiť si krájač/strúhač zeleniny, a raňajky budete mať hotové v priebehu

VIAC

„Rezníky“ z kvetov čiernej bazy

Baza čierna, pôsobí ako antioxidant, chráni bunkové membrány pred pôsobením voľných radikálov a spomaľuje proces starnutia buniek rastlín ako aj buniek človeka. Píšu na Wikipedii 🙂 Vyskytuje sa na okraji listnatých lesov ( ja som ju nazbierala priamo v lese

VIAC

Lenivá štrúdľa

Tento koláčik mám zaradený v kapitole „Nezdravé mlsky“. Odporúčam ho, keď idete program 5:2. Môžete si k nemu dať kávičku, alebo nápoj z varených jabĺk, ktorý mi robievala moja stará mama. Nebojte sa množstva strúhaných jabĺk v koláči. Pokojne si

VIAC

Cuketové placky

Videli ste rozprávku „Ratatouille“ ? Základom tohto jedla je totiž CUKETA. Skúste do prípravy jedál zapojiť svoje deti. Napríklad už iba tým, že ju pôjdu s vami nakupovať, že im dovolíte zeleninu vyberať a tak ju budú aj spoznávať. A

VIAC

Špargľová polievka

Najjednoduchšie je špargľu uvariť . Ja vám v tomto recepte ponúkam varenú, ochutenú cesnakom a sójovou smotanou. 100 gramov špargle má nízku kalorickú hodnotu a súčasne odvodňuje – info pre tie ženy, ktoré trápi celulitída :). Má vysoký obsah vlákniny,

VIAC

Pstruh s pórom a feniklom na rozmaríne a cviklový šalát

Cvikla obsahuje železo a vyvoláva zásaditú reakciu. Napomáha krvotvorbe. Obsahuje proteíny,sacharidy, vitamíny a minerály ( vápnik, fosfor, železo ). V mojich jedálničkoch sa vyskytuje veľmi často, práve kvôli vysokému obsahu VÁPNIKA a ŽELEZA. Ľudia trpiaci nedostatkom týchto látok, by ju

VIAC

Východniarska „hrudka“

„Hrudka“ je jedným z typických veľkonočných jedál, hlavne v oblasti Šariša. Farbu a lahodnú chuť jej dodajú domáce produkty, ale ak nemáme iné, použijeme aj tie z obchodu.

VIAC

Pesto z medvedieho cesnaku

Táto bylinka získala názov podľa toho, že ju po zimnom spánku vyhľadávali medvede, ktoré si ňou čistili žalúdok a črevá od nevhodných baktérií, mikróbov a plesní. Tiež to bol zdroj minerálov a vitamínov. Naší predkovia boli kedysi dobrí pozorovatelia, vedeli,

VIAC

Hrachová polievka

Je skutočne veľmi chutná. Je osviežujúca a majú ju rady aj malé deti. Hrášok vďaka mimoriadne vysokému obsahu bielkovín posilňuje vitalitu a stimuluje činnosť vyššej nervovej sústavy.

VIAC

Špenátová štrúdľa

Špenát je vynikajúcim zdrojom chlorofylu a kyseliny listovej. Môžme ho pridávať do čerstvých zeleninových štiav, alebo z času na čas pripraviť tento chutný koláč.

VIAC

Polievka z maslovej tekvice

Polievočka z tejto sezónnej zeleniny je veľmi vhodná ako druhá večera. Alebo ak prídete domov a máte chuť na niečo „zahrievajúce“, chutné a výživne.

VIAC

Zelerové hranolky

Zelerové hranolky sú chutnou náhradou zemiakov. Neobsahujú škrob, ale obsahujú široké spektrum potrebných živín. Prečo sú pre organizmus prospešnejšie ako klasické zemiakové si môžete prečítať v mojej knihe „Najedzte sa do štíhlosti“. U niektorých ľudí môže zeler vyvolať alergickú reakciu.

VIAC

Hokaido, fenikel, čakanka – ľahké jedlo

Máte chuť na ľahkú večeru, prípadne chcete vyskúšať novú prílohu k ryži či rybe? Máte doma dyne Hokaido ? Nech sa páči, ponúkam recept, ako si pripraviť chutný a zdravý obed. Ingrediencie sú pre 1 osobu. Jedlo je vhodné aj

VIAC

Harmonické stravovanie

O základných princípoch môjho stravovania sa dozviete aj v sekcii Harmonické stravovanie