Zelerové hranolky

Zelerové hranolky sú chutnou náhradou zemiakov. Neobsahujú škrob, ale obsahujú široké spektrum potrebných živín. Prečo sú pre organizmus prospešnejšie ako klasické zemiakové si môžete prečítať v mojej knihe „Najedzte sa do štíhlosti“. U niektorých ľudí môže zeler vyvolať alergickú reakciu. Po dlhšej dobe zmenených stravovacích návykov sa tieto alergické reakcie u niektorých konzumentov už neobjavili.

Klinčeky znižujú množstvo hlienu v organizme a zvyšujú množstvo žlče. Odstraňujú parazitov a liečia plynatosť spôsobenú parazitmi v žalúdku, alebo črevách. Bobkový list pomáha pri bolesti kĺbov.

Postup

Na rozohriatý rastliny olej ochutený soľou a rozdrveným klinčekom, pridáme pripravené hranolky. Keďže som zástancom kreativity aj v kuchyni, neuvádzam množstvá jednotlivých ingrediencií. Postupne sa naučíte jedlá pripravovať tak, aby chutili práve vám.

Pridáme bobkový list a smažíme do zlatista. Po usmažení vyberieme na papierovú servitku, hranolky tak zbavíme prebytočného oleja.

Takto upravený zelerový koreň do podoby hranoliek, môžeme podávať s mäskom, či s rybami, alebo chutne upraveným tofu.

Fotogaléria

Potrebujeme

zeler
rastlinný olej
bobokový list
klinčeky
soľ

Ďalšie recepty

Polievka z maslovej tekvice

Polievočka z tejto sezónnej zeleniny je veľmi vhodná ako druhá večera. Alebo ak prídete domov a máte chuť na niečo „zahrievajúce“, chutné a výživne.

VIAC

Špenátová štrúdľa

Špenát je vynikajúcim zdrojom chlorofylu a kyseliny listovej. Môžme ho pridávať do čerstvých zeleninových štiav, alebo z času na čas pripraviť tento chutný koláč.

VIAC

Hrachová polievka

Je skutočne veľmi chutná. Je osviežujúca a majú ju rady aj malé deti. Hrášok vďaka mimoriadne vysokému obsahu bielkovín posilňuje vitalitu a stimuluje činnosť vyššej nervovej sústavy.

VIAC

Harmonické stravovanie

O základných princípoch môjho stravovania sa dozviete aj v sekcii Harmonické stravovanie