Zelerové hranolky

Zelerové hranolky sú chutnou náhradou zemiakov. Neobsahujú škrob, ale obsahujú široké spektrum potrebných živín. Prečo sú pre organizmus prospešnejšie ako klasické zemiakové si môžete prečítať v mojej knihe „Najedzte sa do štíhlosti“. U niektorých ľudí môže zeler vyvolať alergickú reakciu. Po dlhšej dobe zmenených stravovacích návykov sa tieto alergické reakcie u niektorých konzumentov už neobjavili.

Klinčeky znižujú množstvo hlienu v organizme a zvyšujú množstvo žlče. Odstraňujú parazitov a liečia plynatosť spôsobenú parazitmi v žalúdku, alebo črevách. Bobkový list pomáha pri bolesti kĺbov.

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on print

Postup

Na rozohriatý rastliny olej ochutený soľou a rozdrveným klinčekom, pridáme pripravené hranolky. Keďže som zástancom kreativity aj v kuchyni, neuvádzam množstvá jednotlivých ingrediencií. Postupne sa naučíte jedlá pripravovať tak, aby chutili práve vám.

Pridáme bobkový list a smažíme do zlatista. Po usmažení vyberieme na papierovú servitku, hranolky tak zbavíme prebytočného oleja.

Takto upravený zelerový koreň do podoby hranoliek, môžeme podávať s mäskom, či s rybami, alebo chutne upraveným tofu.

Fotogaléria

Potrebujeme

zeler
rastlinný olej
bobokový list
klinčeky
soľ

Ďalšie recepty

Pikantný olej

Radi si dochutíte už hotové jedlo pikantným olejom? Tento olej ja rada používam na ochutenie jedál ako v “ teplej“ tak aj pri príprave jedál v „studenej“ kuchyni.

VIAC

KLÍČKY – najlacnejší zdroj antioxidantov

Naklíčené semienka a strukoviny okrem množstva vitamínov, minerálov, enzýmov obsahujú aj veľké množstvo antioxidantov.  Vynikajúco čistia hrubé črevo. Preto odporúčam hlavne pri problémoch s vyprazdňovaním. Adzuki klíčky sú vhodné aj na tepelnú úpravu.

VIAC

Východniarska „hrudka“

„Hrudka“ je jedným z typických veľkonočných jedál, hlavne v oblasti Šariša. Farbu a lahodnú chuť jej dodajú domáce produkty, ale ak nemáme iné, použijeme aj tie z obchodu.

VIAC

Harmonické stravovanie

O základných princípoch môjho stravovania sa dozviete aj v sekcii Harmonické stravovanie