Východniarska „hrudka“

„Hrudka“ je jedným z typických veľkonočných jedál, hlavne v oblasti Šariša. Farbu a lahodnú chuť jej dodajú domáce produkty, ale ak nemáme iné, použijeme aj tie z obchodu.

Postup

Do väčšej misky rozbijeme vajíčka , škrupinky dajte bokom, neskôr vám poradím, čo s nimi. K vajíčkam prilejeme mlieko, pridáme soľ a rozdrvené čierne korenie. Ponorným mixérom vytvoríme hladkú hmotu, ktorú vlejeme do väčšieho hrnca.

Na jemnom ohni, za stáleho miešania varíme pripravenú zmes. Postupne sa začne hmota zrážať do väčších kusov podobne, ako keď sa z kyslého mlieka varením vyzráža tvaroh. Pri ďalšom kroku je potrebná istá zručnosť, alebo asistencia ďalšieho člena rodiny :).

Vyzrážanú hmotu prelejeme cez sitko, ktoré sme vystlali gázou. Prebytočnú tekutinu necháme odtiecť. Okraje gázy uchopíme tak, aby zmes prirodzene vytvorila guľu. Sitko odoberiem, aby sme mali prístup k hrudke, ktorú stláčaním zbavujeme prebytočnej tekutiny ( pozor, bude to trocha páliť dlane :). Nakoniec gázu tesne nad hmotou pevne zviažeme, a zavesíme tak, aby odkvapkala posledná tekutina.

K základnému receptu, chvíľu pred dovarením, môžeme pridávať na kocky nakrájanú šunku, červenú papriku, mrkvu s hráškom, nasekanú petržlenovú vňať alebo čokoľvek, čo zvyknete pridávať do aspiku. Podávame nakrájanú na tenké plátky spolu s nastrúhanou cviklou a chrenom.

A čo so škrupinkami? :) Môžete ich rozdrviť na jemný prášok, ktorý zamiešajte do pôdy. Môžete to robiť stále, keď v kuchyni použijete vajíčka. Dodáte zemine a následne pestovanej zelenine vápnik a znížite kyslosť pôdy.

Fotogaléria

Potrebujeme

10 ks surových vajíčok
1 liter mlieka
ČL morskej soli
ČL celého čierneho korenia
gázu o rozmeroch 1m x 1m a cedítko / sitko

Ďalšie recepty

Avokádová nátierka – slané raňajky či olovrant

Vhodnou alternatívou sladkých raňajok alebo popoludňajšieho olovrantu je táto moja avokádová nátierka. Je rýchla na prípravu a súca je aj pre športovcov či vegetariánov. Ak si k nej urobíte hrianky a potriete cesnakom, môže sa tváriť ako vegetariánsky „tatarák“.

VIAC

Výborný makovník

Pred časom som sľúbila, že pridám recept na makový koláč. Robím ho tak 2x do roka, lebo sladké veľmi nemusím a je troška náročný aj na financie, ale výsledok stojí za to 🙂

VIAC

Hokaido, fenikel, čakanka – ľahké jedlo

Máte chuť na ľahkú večeru, prípadne chcete vyskúšať novú prílohu k ryži či rybe? Máte doma dyne Hokaido ? Nech sa páči, ponúkam recept, ako si pripraviť chutný a zdravý obed. Ingrediencie sú pre 1 osobu. Jedlo je vhodné aj

VIAC

Harmonické stravovanie

O základných princípoch môjho stravovania sa dozviete aj v sekcii Harmonické stravovanie