Východniarska „hrudka“

„Hrudka“ je jedným z typických veľkonočných jedál, hlavne v oblasti Šariša. Farbu a lahodnú chuť jej dodajú domáce produkty, ale ak nemáme iné, použijeme aj tie z obchodu.

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on print

Postup

Do väčšej misky rozbijeme vajíčka , škrupinky dajte bokom, neskôr vám poradím, čo s nimi. K vajíčkam prilejeme mlieko, pridáme soľ a rozdrvené čierne korenie. Ponorným mixérom vytvoríme hladkú hmotu, ktorú vlejeme do väčšieho hrnca.

Na jemnom ohni, za stáleho miešania varíme pripravenú zmes. Postupne sa začne hmota zrážať do väčších kusov podobne, ako keď sa z kyslého mlieka varením vyzráža tvaroh. Pri ďalšom kroku je potrebná istá zručnosť, alebo asistencia ďalšieho člena rodiny :).

Vyzrážanú hmotu prelejeme cez sitko, ktoré sme vystlali gázou. Prebytočnú tekutinu necháme odtiecť. Okraje gázy uchopíme tak, aby zmes prirodzene vytvorila guľu. Sitko odoberiem, aby sme mali prístup k hrudke, ktorú stláčaním zbavujeme prebytočnej tekutiny ( pozor, bude to trocha páliť dlane :). Nakoniec gázu tesne nad hmotou pevne zviažeme, a zavesíme tak, aby odkvapkala posledná tekutina.

K základnému receptu, chvíľu pred dovarením, môžeme pridávať na kocky nakrájanú šunku, červenú papriku, mrkvu s hráškom, nasekanú petržlenovú vňať alebo čokoľvek, čo zvyknete pridávať do aspiku. Podávame nakrájanú na tenké plátky spolu s nastrúhanou cviklou a chrenom.

A čo so škrupinkami? :) Môžete ich rozdrviť na jemný prášok, ktorý zamiešajte do pôdy. Môžete to robiť stále, keď v kuchyni použijete vajíčka. Dodáte zemine a následne pestovanej zelenine vápnik a znížite kyslosť pôdy.

Fotogaléria

Potrebujeme

10 ks surových vajíčok
1 liter mlieka
ČL morskej soli
ČL celého čierneho korenia
gázu o rozmeroch 1m x 1m a cedítko / sitko

Ďalšie recepty

Lievance s bryndzou

Takže do tretice, recept s využitím petržlenu a petržlenovej vňate. O účinkoch petržlenu píšem tu : Petržlenové lupienky. A kedže som chcela vytvoriť recept v ktorom by bolo čo najviac chutí ( ajurvéda ich má šesť : sladkú, slanú, kyslú,

VIAC

Závitky z pstruha lososovitého

V tomto recepte viacej využijeme petržlenovú vňať, ktorá bola kedysi veľmi populárna a mňa by veľmi potešilo, ak by sme jej vlastnosti vedeli využívať v čo najväčšej miere. Má vysoký podiel účinných a zdraviu prospešných látok, minerálov, vitamínov, bielkoviny a

VIAC

Valentínske jedlo z mušlí

„SLÁVKY“ sú vynikajúcim zdrojom bielkovín. Majú nízku kalorickú hodnotu, málo tuku, cholesterolu a naopak, vysoký obsah minerálov. Ak kupujete živé mušle ( nie zmrazené) zistite si dátum, do kedy ich máte použiť. Odporúčam čím skôr. Predávajú sa umyté, ale dobré

VIAC

Harmonické stravovanie

O základných princípoch môjho stravovania sa dozviete aj v sekcii Harmonické stravovanie