Výborný makovník

Pred časom som sľúbila, že pridám recept na makový koláč. Robím ho tak 2x do roka, lebo sladké veľmi nemusím a je troška náročný aj na financie, ale výsledok stojí za to 🙂

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on print

Postup

Kokosový cukor ( kúpite v Zdravej výžive a je skvelý, lebo má nízky GI. Teda tento koláčik môžu aj cukrovkári ), vanilkový cukor, maslo a žľtka rozmixujeme na hladkú hmotu.

Pridáme pomletý mak a hrozienka. Primiešame na kocky nakrájané hrušky a penu vyšľahanú z 9tich bielkov.

Zmes vylejeme do formy, ktorú vystelieme papierom na pečenie. Pečieme pri 180tich stupňoch asi 45 minút. Je potrebný taky dlhý čas pečenia, aby sa prepiekol aj stred hmoty.

Keď sa na korpuse vytvorí zlatistá, chrumkavá krusta, koláč je hotový. Ešte teplý korpus natrieme džemom, najlepší je marhuľový či viničkový s nízkym obsahom cukru.

Na podobné koláče sa robia rôzne čokoládové polevy. Ja som to vyriešila tak ( keďže nemusím varené čokolády s rôznymi náhradami masla ), že som horkú, 70% tnú čokoládu nastrúhala priamo na džem. Tým, že bol korpus este teplý, nastrúhana čokoláda sa roztopila a po vychladnutí vytvorila súvislú vrstvu, ktorá sa tvári ako poleva :). Kto chce a má chuť, môžete si čokoládu posýpať strúhaným kokosom. Dobrú chuť

Fotogaléria

Potrebujeme

300 gramov mletého maku
270 gramov kokosového cukru (alebo trstinového)
Balíček vanilkového cukru
200 gramov masla
9 vajec
Dve hrušky
Džem na potretie korpusu
70%tnú, horkú čokoládu
Kokos na posypanie
hrsť hrozienok, ktoré si deň pred pečením namočíte do vody

Ďalšie recepty

Malinová pochúťka

Maliny v sebe okrem vynikajúcej chuti skrývajú aj veľa užitočných živín. Okrem toho, že podporujú imunitu, trávenie a krvotvorbu, sú aj urýchľovačom metabolizmu a čističom naších čriev. Musíte si ale dávať pozor aby sa neskazili, naozaj čerstvé vydržia len jeden

VIAC

„Rezníky“ z kvetov čiernej bazy

Baza čierna, pôsobí ako antioxidant, chráni bunkové membrány pred pôsobením voľných radikálov a spomaľuje proces starnutia buniek rastlín ako aj buniek človeka. Píšu na Wikipedii 🙂 Vyskytuje sa na okraji listnatých lesov ( ja som ju nazbierala priamo v lese

VIAC

Pesto z medvedieho cesnaku

Táto bylinka získala názov podľa toho, že ju po zimnom spánku vyhľadávali medvede, ktoré si ňou čistili žalúdok a črevá od nevhodných baktérií, mikróbov a plesní. Tiež to bol zdroj minerálov a vitamínov. Naší predkovia boli kedysi dobrí pozorovatelia, vedeli,

VIAC

Harmonické stravovanie

O základných princípoch môjho stravovania sa dozviete aj v sekcii Harmonické stravovanie