Rizoto s cícerom

Cícer ( cizrna ) patrí medzi strukoviny. Obsahuje vitamíny A, E a hlavne B skupiny. Má v sebe veľké množstvo vlákniny. Ďalej je to draslík, vápnik, horčík, fosfor, železo. Svoje hodnoty nestráca ani varením, alebo konzervovaním. Preto v mojich receptoch používam ( aj pre krátkosť prípravy jedla ) konzervovaný cícer. Cícer je rastlinná bielkovina a v kombinácii s ryžou alebo pšenom je vynikajúcim zdrojom bielkovín a sacharidov aj pre športovcov. Jedlo vhodné pre všetkých. Teda aj pre športovcov, vegetariánov, tehotné ženy, deti, staších a starých ľudí a aj chorých ľudí.

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on print

Postup

Na prípravu rizota môžeme použiť ryžu, alebo varené pšeno ( jáhly ). Ak chceme mať ryžu sypkú, aby sa nelepila, použime ryžu Basmati. Do vriace slanej vody vsypeme ryžu a varíme ju 16 -17 minút. Potom ju precedíme. Pšeno varíme 13- 14 minút.

Na koniec do uvarenej, scedenej ryže či pšena primiešame cícer, restovanú zeleninku a čerstvú petržlenovú vňať ( zdroj kremíka a vitamínu C ). Môžeme si to podľa chuti dosoliť a dokoreniť. Ja používam himalajskú soľ a celé čierne korenie, rozdrvené v mažiari.

Odporúčam použiť môj pikantný olej Ak budete mať tento olej pripravený, menusíte už kontrolovať dochucovanie jedla. V oleji je všetko, čo podporí výslednú chuť akéhokoľvek pokrmu. K jednému aj druhému si ako prílohu môžete dať kyslú uhorku, alebo šalát z čerstvej zeleniny. Dobrú chuť

Fotogaléria

Potrebujeme

ryža ( pšeno )
pór
cesnak
farebné papriky
petržlenovú vňať
cícer (môže byť z konzervy)
olej

Ďalšie recepty

Hrachová polievka

Je skutočne veľmi chutná. Je osviežujúca a majú ju rady aj malé deti. Hrášok vďaka mimoriadne vysokému obsahu bielkovín posilňuje vitalitu a stimuluje činnosť vyššej nervovej sústavy.

VIAC

Avokádová nátierka – slané raňajky či olovrant

Vhodnou alternatívou sladkých raňajok alebo popoludňajšieho olovrantu je táto moja avokádová nátierka. Je rýchla na prípravu a súca je aj pre športovcov či vegetariánov. Ak si k nej urobíte hrianky a potriete cesnakom, môže sa tváriť ako vegetariánsky „tatarák“.

VIAC

Hokaido, fenikel, čakanka – ľahké jedlo

Máte chuť na ľahkú večeru, prípadne chcete vyskúšať novú prílohu k ryži či rybe? Máte doma dyne Hokaido ? Nech sa páči, ponúkam recept, ako si pripraviť chutný a zdravý obed. Ingrediencie sú pre 1 osobu. Jedlo je vhodné aj

VIAC

Harmonické stravovanie

O základných princípoch môjho stravovania sa dozviete aj v sekcii Harmonické stravovanie

Tieto stránky používajú súbory cookies, aby ste získali čo najlepší zážitok z ich prezerania.