Rizoto s cícerom

Cícer ( cizrna ) patrí medzi strukoviny. Obsahuje vitamíny A, E a hlavne B skupiny. Má v sebe veľké množstvo vlákniny. Ďalej je to draslík, vápnik, horčík, fosfor, železo. Svoje hodnoty nestráca ani varením, alebo konzervovaním. Preto v mojich receptoch používam ( aj pre krátkosť prípravy jedla ) konzervovaný cícer. Cícer je rastlinná bielkovina a v kombinácii s ryžou alebo pšenom je vynikajúcim zdrojom bielkovín a sacharidov aj pre športovcov. Jedlo vhodné pre všetkých. Teda aj pre športovcov, vegetariánov, tehotné ženy, deti, staších a starých ľudí a aj chorých ľudí.

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on print

Postup

Na prípravu rizota môžeme použiť ryžu, alebo varené pšeno ( jáhly ). Ak chceme mať ryžu sypkú, aby sa nelepila, použime ryžu Basmati. Do vriace slanej vody vsypeme ryžu a varíme ju 16 -17 minút. Potom ju precedíme. Pšeno varíme 13- 14 minút.

Na koniec do uvarenej, scedenej ryže či pšena primiešame cícer, restovanú zeleninku a čerstvú petržlenovú vňať ( zdroj kremíka a vitamínu C ). Môžeme si to podľa chuti dosoliť a dokoreniť. Ja používam himalajskú soľ a celé čierne korenie, rozdrvené v mažiari.

Odporúčam použiť môj pikantný olej Ak budete mať tento olej pripravený, menusíte už kontrolovať dochucovanie jedla. V oleji je všetko, čo podporí výslednú chuť akéhokoľvek pokrmu. K jednému aj druhému si ako prílohu môžete dať kyslú uhorku, alebo šalát z čerstvej zeleniny. Dobrú chuť

Fotogaléria

Potrebujeme

ryža ( pšeno )
pór
cesnak
farebné papriky
petržlenovú vňať
cícer (môže byť z konzervy)
olej

Ďalšie recepty

Špenátová štrúdľa

Špenát je vynikajúcim zdrojom chlorofylu a kyseliny listovej. Môžme ho pridávať do čerstvých zeleninových štiav, alebo z času na čas pripraviť tento chutný koláč.

VIAC

Rýchle osviežujúce raňajky či desiata

Počas letných horúčav nás osvieži a súčasne aj zasýti nápoj z rastlinného mlieka (sójové, ryžové, mandľové či kokosové), čučoriedok, malín, či viničiek, alebo akéhokoľvek ovocia, ktoré vám prospieva.

VIAC

Maslo GHEE

V mojej kuchyni často používam maslo GHEE.  Je to druh „prečisteného“ masla. Používala ho už aj moja stará mama, a myslím, že veľa iných babičiek. Neviem, či vedeli o jeho pozitívnych účinkoch na ľudský organizmus, skôr si myslím, že túto

VIAC

Harmonické stravovanie

O základných princípoch môjho stravovania sa dozviete aj v sekcii Harmonické stravovanie

Tieto stránky používajú súbory cookies, aby ste získali čo najlepší zážitok z ich prezerania.