Rizoto s cícerom

Cícer ( cizrna ) patrí medzi strukoviny. Obsahuje vitamíny A, E a hlavne B skupiny. Má v sebe veľké množstvo vlákniny. Ďalej je to draslík, vápnik, horčík, fosfor, železo. Svoje hodnoty nestráca ani varením, alebo konzervovaním. Preto v mojich receptoch používam ( aj pre krátkosť prípravy jedla ) konzervovaný cícer. Cícer je rastlinná bielkovina a v kombinácii s ryžou alebo pšenom je vynikajúcim zdrojom bielkovín a sacharidov aj pre športovcov. Jedlo vhodné pre všetkých. Teda aj pre športovcov, vegetariánov, tehotné ženy, deti, staších a starých ľudí a aj chorých ľudí.

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on print

Postup

Na prípravu rizota môžeme použiť ryžu, alebo varené pšeno ( jáhly ). Ak chceme mať ryžu sypkú, aby sa nelepila, použime ryžu Basmati. Do vriace slanej vody vsypeme ryžu a varíme ju 16 -17 minút. Potom ju precedíme. Pšeno varíme 13- 14 minút.

Na koniec do uvarenej, scedenej ryže či pšena primiešame cícer, restovanú zeleninku a čerstvú petržlenovú vňať ( zdroj kremíka a vitamínu C ). Môžeme si to podľa chuti dosoliť a dokoreniť. Ja používam himalajskú soľ a celé čierne korenie, rozdrvené v mažiari.

Odporúčam použiť môj pikantný olej Ak budete mať tento olej pripravený, menusíte už kontrolovať dochucovanie jedla. V oleji je všetko, čo podporí výslednú chuť akéhokoľvek pokrmu. K jednému aj druhému si ako prílohu môžete dať kyslú uhorku, alebo šalát z čerstvej zeleniny. Dobrú chuť

Fotogaléria

Potrebujeme

ryža ( pšeno )
pór
cesnak
farebné papriky
petržlenovú vňať
cícer (môže byť z konzervy)
olej

Ďalšie recepty

Lievance s bryndzou

Takže do tretice, recept s využitím petržlenu a petržlenovej vňate. O účinkoch petržlenu píšem tu : Petržlenové lupienky. A kedže som chcela vytvoriť recept v ktorom by bolo čo najviac chutí ( ajurvéda ich má šesť : sladkú, slanú, kyslú,

VIAC

Pesto z medvedieho cesnaku

Táto bylinka získala názov podľa toho, že ju po zimnom spánku vyhľadávali medvede, ktoré si ňou čistili žalúdok a črevá od nevhodných baktérií, mikróbov a plesní. Tiež to bol zdroj minerálov a vitamínov. Naší predkovia boli kedysi dobrí pozorovatelia, vedeli,

VIAC

Závitky z pstruha lososovitého

V tomto recepte viacej využijeme petržlenovú vňať, ktorá bola kedysi veľmi populárna a mňa by veľmi potešilo, ak by sme jej vlastnosti vedeli využívať v čo najväčšej miere. Má vysoký podiel účinných a zdraviu prospešných látok, minerálov, vitamínov, bielkoviny a

VIAC

Harmonické stravovanie

O základných princípoch môjho stravovania sa dozviete aj v sekcii Harmonické stravovanie