„Rezníky“ z kvetov čiernej bazy

Baza čierna, pôsobí ako antioxidant, chráni bunkové membrány pred pôsobením voľných radikálov a spomaľuje proces starnutia buniek rastlín ako aj buniek človeka. Píšu na Wikipedii 🙂

Vyskytuje sa na okraji listnatých lesov ( ja som ju nazbierala priamo v lese 🙂 ), na hospodárskych dvoroch, pri cestách a pri potokoch. Keďže je to ale sezónna záležitosť, pripravte si tento recept v období od konca mája do júla. Vraj v nej sídlia dobrí duchovia, ktorí odháňajú tých zlých – hovorili starí ľudia, tak ak chcete a môžete, vysaďte si ju pri vašom príbytku :).

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on print

Postup

Cestičko som pripravila následovne :
150 gramov Hrášky ( kúpite ju v Zdravej výžive – je to zmes hrachu, kukurice, ryže a pšena ) som rozmixovala s 300 ml vody, cesnakom a čili papričkou. Nechala som chvíľku odstáť a pridala som soľ a rozdrvené čierne korenie.

Súkvetia bazy som umyla pod tečúcou vodou. Prebytočnú vodu som odsala utierkou a dosušila ich na slniečku. Následne som ich poprašila zmesou Hrášky, pred smažením som ich ponorila do pripravenej tekutej zmesi a poukladala ich na rozpálené ghee.

Keď z oboch strán nabrali zlatistú farbu, vybrala som ich z panvice. Hotovo :).

Príloha č.: 1 : ryža na póre, základný zeleninový šalát
Príloha č.: 2 : cuketové hranolky a základný zeleninový šalát

Fotogaléria

Potrebujeme

pár súkvetí bazy
Hráška na obaľovanie
cesnak
soľ
rozdrvené čierne korenie
ghee

Ďalšie recepty

Rizoto s cícerom

Cícer ( cizrna ) patrí medzi strukoviny. Obsahuje vitamíny A, E a hlavne B skupiny. Má v sebe veľké množstvo vlákniny. Ďalej je to draslík, vápnik, horčík, fosfor, železo. Svoje hodnoty nestráca ani varením, alebo konzervovaním. Preto v mojich receptoch

VIAC

Východniarska „hrudka“

„Hrudka“ je jedným z typických veľkonočných jedál, hlavne v oblasti Šariša. Farbu a lahodnú chuť jej dodajú domáce produkty, ale ak nemáme iné, použijeme aj tie z obchodu.

VIAC

Harmonické stravovanie

O základných princípoch môjho stravovania sa dozviete aj v sekcii Harmonické stravovanie