Pesto z medvedieho cesnaku

Táto bylinka získala názov podľa toho, že ju po zimnom spánku vyhľadávali medvede, ktoré si ňou čistili žalúdok a črevá od nevhodných baktérií, mikróbov a plesní. Tiež to bol zdroj minerálov a vitamínov. Naší predkovia boli kedysi dobrí pozorovatelia, vedeli, že čo je dobré zvieratám, nemôže ublížiť ani človeku. A tak túto bylinku zaradili do svojho jedálnička a na veľké šťastie pre nás, opäť sa táto bylinka vracia do našich kuchýň a domácich lekárni. Pri jej zbere si ju ale nepomýľte s listami konvalinky. Myslím, že najlepším vodítkom bude náš nos. Medvedí cesnak, na rozdiel od listov konvalinky cítiť ako cesnak.

Čerstvý cesnak sa po dôkladnom umytí môže použiť všade tam, kde sa zvykne používať pór, cesnak či cibuľa. Môžeme ho pridávať do čerstvých šalátov, a vynikajúco chutí aj na špaldovom chlebíku s posoleným maslom. Ak ho chcete uskladniť na dlhšiu dobu ( vraj aj na jeden rok ), len u nás nikdy takto dlho nevydržal, ponúkam vám taký základný recept. Nech sa páči…

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on print

Postup

Zmes medvedieho cesnaku, soli a oleja rozmixujeme, vlejeme do pripravených pohárov s uzáverom. Celkom vhodne sú poháre od detskej výživy. Takto uzavreté a uložene na chladnom, tmavom mieste vydržia do ďalšej sezóny.

Pýtala som sa aj zopár priateliek, ako to robia ony. Tak do základnej zmesi primixujú buď olivy, alebo orechy, ja v poslednej dobe milujem chili papričky. Tak ich tento rok vyskúšam. Dobrú a zdravú chuť.

Fotogaléria

Potrebujeme

250 g listov medvedieho cesnaku
100 g soli (morská, kamenná, himalájska…)
180 – 200 ml olej (olivový, slnečnicový, sezemový či orechový, ktorý pestu dodá lahodnú chuť)

Ďalšie recepty

Závitky z pstruha lososovitého

V tomto recepte viacej využijeme petržlenovú vňať, ktorá bola kedysi veľmi populárna a mňa by veľmi potešilo, ak by sme jej vlastnosti vedeli využívať v čo najväčšej miere. Má vysoký podiel účinných a zdraviu prospešných látok, minerálov, vitamínov, bielkoviny a

VIAC

Pstruh s pórom a feniklom na rozmaríne a cviklový šalát

Cvikla obsahuje železo a vyvoláva zásaditú reakciu. Napomáha krvotvorbe. Obsahuje proteíny,sacharidy, vitamíny a minerály ( vápnik, fosfor, železo ). V mojich jedálničkoch sa vyskytuje veľmi často, práve kvôli vysokému obsahu VÁPNIKA a ŽELEZA. Ľudia trpiaci nedostatkom týchto látok, by ju

VIAC

Orechový koláč aj pre začiatočníčky

Takýto skvelý orechový koláčik zvládne isto aj začínajúca gazdinka. Príprava je jednoduchá, ale výsledok stojí za to. Všetky prsty si oblížete! Ešte dodávam – do cesta si môžeme, ale nemusíme, pridať citrónovú kôru, 2 PL kakaa a vanilkový cukor –

VIAC

Harmonické stravovanie

O základných princípoch môjho stravovania sa dozviete aj v sekcii Harmonické stravovanie