Orechový koláč aj pre začiatočníčky

Takýto skvelý orechový koláčik zvládne isto aj začínajúca gazdinka. Príprava je jednoduchá, ale výsledok stojí za to. Všetky prsty si oblížete!
Ešte dodávam – do cesta si môžeme, ale nemusíme, pridať citrónovú kôru, 2 PL kakaa a vanilkový cukor – bude mať trošku inú chuť, už ako sa komu pozdáva 🙂

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on print

Postup

Oddelíme bielka a žĺtok z vajíčok. Žĺtka, olej, jablká, múku (alebo krupicu), cukor, orechy a sódu spolu zmiešame. Z bielok vyšľaháme tuhý sneh a zľahka ho primiešame do cesta, ktoré vyklopíne na papier na pečenie. Odporúčam rozmer plechu 35x38cm.

Rúru predhrejeme na 190 stupňov, vložíme cesto a pečieme 25 minút.
Po vybratí potrieme korpus džemom a posypeme ho strúhaným kokosom.

Ak máte chuť, môžete poliať kokosovou smotanou či vaječným koňakom. U mňa vyhráva druhá možnosť :)

Fotogaléria

Potrebujeme

½ kg šťavnatých strúhaných jabĺk
250 g hrubej špaldovej múky (alebo krupice)
300 g kokosového alebo trstinového cukru
½ kg mletých orechov
2 ČL sódy bikarbóny
2 dcl oleja
4 vajcia
kyslastý džem (na potretie korpusu)
strúhaný kokos (na posypanie)

Ďalšie recepty

„Rezníky“ z kvetov čiernej bazy

Baza čierna, pôsobí ako antioxidant, chráni bunkové membrány pred pôsobením voľných radikálov a spomaľuje proces starnutia buniek rastlín ako aj buniek človeka. Píšu na Wikipedii 🙂 Vyskytuje sa na okraji listnatých lesov ( ja som ju nazbierala priamo v lese

VIAC

Maslo GHEE

V mojej kuchyni často používam maslo GHEE.  Je to druh „prečisteného“ masla. Používala ho už aj moja stará mama, a myslím, že veľa iných babičiek. Neviem, či vedeli o jeho pozitívnych účinkoch na ľudský organizmus, skôr si myslím, že túto

VIAC

Závitky z pstruha lososovitého

V tomto recepte viacej využijeme petržlenovú vňať, ktorá bola kedysi veľmi populárna a mňa by veľmi potešilo, ak by sme jej vlastnosti vedeli využívať v čo najväčšej miere. Má vysoký podiel účinných a zdraviu prospešných látok, minerálov, vitamínov, bielkoviny a

VIAC

Harmonické stravovanie

O základných princípoch môjho stravovania sa dozviete aj v sekcii Harmonické stravovanie