Maslo GHEE

V mojej kuchyni často používam maslo GHEE.  Je to druh „prečisteného“ masla. Používala ho už aj moja stará mama, a myslím, že veľa iných babičiek. Neviem, či vedeli o jeho pozitívnych účinkoch na ľudský organizmus, skôr si myslím, že túto úpravu masla vykonávali z praktických dôvodov aby predišli jeho znehodnoteniu. Kedysi totiž nemali chladničky. Pamätám si, že takto upravené ho babička skladovala dosť dlhú dobu. Ghee si teraz síce môžeme kúpiť v niektorých obchodoch so zdravou výživou, ale ľahko si ho pripravíme aj doma.
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on print

Postup

Bežné maslo dáme do hrnca a na miernom ohni varíme 20 až 25 minút. Počas tejto tepelnej úpravy z povrchu priebežne odoberáme vytvorenú penu. Ghee je hotové vtedy, keď sa odparila všetka voda. Na povrchu ostane len číra zlatá tekutina a na spodku tuhá zmes. Vtedy ho odstavíme z plameňa a precedíme. Ja to zvyknem cediť cez párkrát preloženú gázu.

V Indii sa GHEE používa už viac ako 6000 rokov. Ájurvédské texty ho oceňujú pre jeho očistné, dezinfekčné a liečebné účinky. Okrem vnútorného užívania je výborné aj k vonkajším telovým masážam. Mne nahrádza krém na tvár. 😊

Fotogaléria

Potrebujeme

klasické maslo 

Ďalšie recepty

Raňajkový koláč

Prvý týždeň mojej 28čky z knihy „Najedzte sa do štíhlosti 1“ obsahuje raňajky, ktoré sú zdravé, sladké, sýte, objemovo dostatočné, len niektorým ľuďom náročné na prípravu :). ( Odporúčam zadovážiť si krájač/strúhač zeleniny, a raňajky budete mať hotové v priebehu

VIAC

Pikantný olej

Radi si dochutíte už hotové jedlo pikantným olejom? Tento olej ja rada používam na ochutenie jedál ako v “ teplej“ tak aj pri príprave jedál v „studenej“ kuchyni.

VIAC

Špenátová štrúdľa

Špenát je vynikajúcim zdrojom chlorofylu a kyseliny listovej. Môžme ho pridávať do čerstvých zeleninových štiav, alebo z času na čas pripraviť tento chutný koláč.

VIAC

Harmonické stravovanie

O základných princípoch môjho stravovania sa dozviete aj v sekcii Harmonické stravovanie