Maslo GHEE

V mojej kuchyni často používam maslo GHEE.  Je to druh „prečisteného“ masla. Používala ho už aj moja stará mama, a myslím, že veľa iných babičiek. Neviem, či vedeli o jeho pozitívnych účinkoch na ľudský organizmus, skôr si myslím, že túto úpravu masla vykonávali z praktických dôvodov aby predišli jeho znehodnoteniu. Kedysi totiž nemali chladničky. Pamätám si, že takto upravené ho babička skladovala dosť dlhú dobu. Ghee si teraz síce môžeme kúpiť v niektorých obchodoch so zdravou výživou, ale ľahko si ho pripravíme aj doma.
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on print

Postup

Bežné maslo dáme do hrnca a na miernom ohni varíme 20 až 25 minút. Počas tejto tepelnej úpravy z povrchu priebežne odoberáme vytvorenú penu. Ghee je hotové vtedy, keď sa odparila všetka voda. Na povrchu ostane len číra zlatá tekutina a na spodku tuhá zmes. Vtedy ho odstavíme z plameňa a precedíme. Ja to zvyknem cediť cez párkrát preloženú gázu.

V Indii sa GHEE používa už viac ako 6000 rokov. Ájurvédské texty ho oceňujú pre jeho očistné, dezinfekčné a liečebné účinky. Okrem vnútorného užívania je výborné aj k vonkajším telovým masážam. Mne nahrádza krém na tvár. ????

Fotogaléria

Potrebujeme

klasické maslo 

Ďalšie recepty

Východniarska „hrudka“

„Hrudka“ je jedným z typických veľkonočných jedál, hlavne v oblasti Šariša. Farbu a lahodnú chuť jej dodajú domáce produkty, ale ak nemáme iné, použijeme aj tie z obchodu.

VIAC

Výborný makovník

Pred časom som sľúbila, že pridám recept na makový koláč. Robím ho tak 2x do roka, lebo sladké veľmi nemusím a je troška náročný aj na financie, ale výsledok stojí za to 🙂

VIAC

Harmonické stravovanie

O základných princípoch môjho stravovania sa dozviete aj v sekcii Harmonické stravovanie

Tieto stránky používajú súbory cookies, aby ste získali čo najlepší zážitok z ich prezerania.