Makovo – orechový koláč bez múky
Postup
Pripravíme si oba korpusy. Na makový korpus si rozmixujeme na hladkú hmotu: kokosový cukor, vanilkový cukor, prášok do pečiva, maslo a žĺtky. Pridáme mletý mak a polovicu hrozienok, primiešame na kúsky nakrájanú hrušku a zľahka aj sneh zo štyroch bielkov. Zmes nalejeme do formy vystlanej papierom na pečenie. Pečieme v rúre predhriatej na 180 stupňov Celzia asi 20 minút. Podobne si pripravíme aj orechový korpus , len mak vymeníme za orechy.
Na prvý – makový už vychladnutý korpus natrieme džem a posypeme ho strúhanou čokoládou. Pridáme teplý orechový korpus (pozor aby bol ešte teplý), potrieme ho džemom a tiež posypeme strúhanou čokoládou. Tým, že vrchný korpus je ešte teplý, čokoláda sa roztopí a po vychladnutí sa vytvorí pevná čokoládová krusta.
Hotový koláč môžeme servírovať napríklad s vaječným likérom.
Čo potrebujeme
Na makový korpus potrebujeme:
- 150 g mletého maku
- 135 g hnedého kokosového alebo brezového cukru
- ½ balíčka vanilkového cukru
- ½ ČL prášku do pečiva
- 100 g masla
- 4 vajcia
- 1 zaváraná hruška (broskyňa)
Na orechový korpus:
- 150 g mletých orechov
- 135 g hnedého kokosového alebo brezového cukru
- ½ balíčka vanilkového cukru
- 1/2 ČL prášku do pečiva
- 100 g masla
- 4 vajíčka
- 1 zaváraná hruška (broskyňa)
+
- džem na potretie korpusov
- 70 % čokoládu
- hrsť hrozienok (deň pred pečením namočiť do vody)