Lievance s bryndzou

Takže do tretice, recept s využitím petržlenu a petržlenovej vňate. O účinkoch petržlenu píšem tu : Petržlenové lupienky. A kedže som chcela vytvoriť recept v ktorom by bolo čo najviac chutí ( ajurvéda ich má šesť : sladkú, slanú, kyslú, pikantnú, horkú a trpkú ) vznikol tento veľmi jednoduchý a rýchly recept. Hodí sa k nemu občas aj pivko :).

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on print

Postup

Bryndzová plnka:
Bryndzu, maslo ( ja som mala čerstvé, priamo od výrobcu, kúpené v „Krajinke“ pri Ružomberku ), tri strúčiky cesnaku, ČL kurkumy a ČL sladkej červenej papriky som dôkladne rozmixovala a vrstvila.

Bryndza obsahuje mliečne baktérie, ktoré priaznivo vplývajú na našu imunitu a alergické ochorenia. Nie však termizovaná. Tá je prázdna, bez biologickej hodnoty. Najvhodnejšia je priamo zo salaša, len je dobré odsledovať úroveň hygieny a bryndzu konzumovať v čo najkratšom čase. Ak je čerstvá a zo surového mlieka, obsahuje veľmi veľa probiotických baktérií. Ich absencia v črevnom trakte spôsobuje ženám nafukovanie bruška po konzumácii strukovín, lúskov či brokolice ( v 28čke ). Takže na vine nie je brokolica a iné potraviny, ale náš črevný trakt chudobný na priaznivé baktérie. Bryndza znižuje cholesterol, zlepšuje krvný tlak, má vysoký obsah vápnika a telo ho ľahko absorbuje práve vďaka mliečnym baktériam. Preto je veľmi vhodná aj ako prevencia osteoporózy. Jedzte bryndzu tak často, ako len môžete. A ak máte zdroj čerstvej, ovčej bryndze, pokojne ňou nahraďte tvrdý syr v receptoch mojej 28čky.

Lievance:
Petržlen a mrkvu nastrúhame, pridáme cesnak, petržlenovú vňať vajíčka, nakrájaný pór, štipku morskej soli a rozdrvené čierne korenie a premiešame. Na panvici zohrejeme olej ( nikdy nedávajte ani lievance a ani placky na studený olej) a z cesta vytvorime menšie lievance, usmažíme. Usmažené lievance poukladáme na servítku a vytlačíme z nich prebytočný olej. Lievance striedavo vrstvíme s bryndzovou plnkou. Podávame s vetvičkou čerstvého oregána.

Fotogaléria

Potrebujeme

petržlen aj s vňaťou
mrkvu
pór
cesnak
2 väčšie,a lebo tri menšie vajíčka
pikantný olej
bryndzu 200 g
maslo 150 g
tri strúčiky cesnaku
ČL kurkumy
ČL sladkej červenej papriky

Ďalšie recepty

Zelerové hranolky

Zelerové hranolky sú chutnou náhradou zemiakov. Neobsahujú škrob, ale obsahujú široké spektrum potrebných živín. Prečo sú pre organizmus prospešnejšie ako klasické zemiakové si môžete prečítať v mojej knihe „Najedzte sa do štíhlosti“. U niektorých ľudí môže zeler vyvolať alergickú reakciu.

VIAC

Harmonické stravovanie

O základných princípoch môjho stravovania sa dozviete aj v sekcii Harmonické stravovanie