Lievance s bryndzou

Takže do tretice, recept s využitím petržlenu a petržlenovej vňate. O účinkoch petržlenu píšem tu : Petržlenové lupienky. A kedže som chcela vytvoriť recept v ktorom by bolo čo najviac chutí ( ajurvéda ich má šesť : sladkú, slanú, kyslú, pikantnú, horkú a trpkú ) vznikol tento veľmi jednoduchý a rýchly recept. Hodí sa k nemu občas aj pivko :).

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on print

Postup

Bryndzová plnka:
Bryndzu, maslo ( ja som mala čerstvé, priamo od výrobcu, kúpené v „Krajinke“ pri Ružomberku ), tri strúčiky cesnaku, ČL kurkumy a ČL sladkej červenej papriky som dôkladne rozmixovala a vrstvila.

Bryndza obsahuje mliečne baktérie, ktoré priaznivo vplývajú na našu imunitu a alergické ochorenia. Nie však termizovaná. Tá je prázdna, bez biologickej hodnoty. Najvhodnejšia je priamo zo salaša, len je dobré odsledovať úroveň hygieny a bryndzu konzumovať v čo najkratšom čase. Ak je čerstvá a zo surového mlieka, obsahuje veľmi veľa probiotických baktérií. Ich absencia v črevnom trakte spôsobuje ženám nafukovanie bruška po konzumácii strukovín, lúskov či brokolice ( v 28čke ). Takže na vine nie je brokolica a iné potraviny, ale náš črevný trakt chudobný na priaznivé baktérie. Bryndza znižuje cholesterol, zlepšuje krvný tlak, má vysoký obsah vápnika a telo ho ľahko absorbuje práve vďaka mliečnym baktériam. Preto je veľmi vhodná aj ako prevencia osteoporózy. Jedzte bryndzu tak často, ako len môžete. A ak máte zdroj čerstvej, ovčej bryndze, pokojne ňou nahraďte tvrdý syr v receptoch mojej 28čky.

Lievance:
Petržlen a mrkvu nastrúhame, pridáme cesnak, petržlenovú vňať vajíčka, nakrájaný pór, štipku morskej soli a rozdrvené čierne korenie a premiešame. Na panvici zohrejeme olej ( nikdy nedávajte ani lievance a ani placky na studený olej) a z cesta vytvorime menšie lievance, usmažíme. Usmažené lievance poukladáme na servítku a vytlačíme z nich prebytočný olej. Lievance striedavo vrstvíme s bryndzovou plnkou. Podávame s vetvičkou čerstvého oregána.

Fotogaléria

Potrebujeme

petržlen aj s vňaťou
mrkvu
pór
cesnak
2 väčšie,a lebo tri menšie vajíčka
pikantný olej
bryndzu 200 g
maslo 150 g
tri strúčiky cesnaku
ČL kurkumy
ČL sladkej červenej papriky

Ďalšie recepty

Hokaido, fenikel, čakanka – ľahké jedlo

Máte chuť na ľahkú večeru, prípadne chcete vyskúšať novú prílohu k ryži či rybe? Máte doma dyne Hokaido ? Nech sa páči, ponúkam recept, ako si pripraviť chutný a zdravý obed. Ingrediencie sú pre 1 osobu. Jedlo je vhodné aj

VIAC

Špenátová štrúdľa

Špenát je vynikajúcim zdrojom chlorofylu a kyseliny listovej. Môžme ho pridávať do čerstvých zeleninových štiav, alebo z času na čas pripraviť tento chutný koláč.

VIAC

Príprava ružičkového kelu

Potrebujeme: ružičkový kel, maslo ghee (rastlinný olej), cibuľu, cesnak, čili papričku (nemusí byť), soľ, celé čierne korenie, rastlinnú smotanu

VIAC

Harmonické stravovanie

O základných princípoch môjho stravovania sa dozviete aj v sekcii Harmonické stravovanie