KLÍČKY – najlacnejší zdroj antioxidantov

Naklíčené semienka a strukoviny okrem množstva vitamínov, minerálov, enzýmov obsahujú aj veľké množstvo antioxidantov.  Vynikajúco čistia hrubé črevo. Preto odporúčam hlavne pri problémoch s vyprazdňovaním. Adzuki klíčky sú vhodné aj na tepelnú úpravu.

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on print

Postup

Sušenú strukovinu dôkladne prepláchneme a cez noc máčame vo vode. Ráno ju ešte párkrát prepláchneme, scedíme, prekryjeme gázou,ktorú upevníme gumičkou. 3x denne preplachujeme čistou, studenou vodou. Následne fľaše mierne nakloníme, aby z nich vytiekla prebytočná voda..

Mungo klíči už po 24 hodinách. Po 2 dňoch je už naklíčené, vhodné na šalát, alebo len tak na chlebík. Adzuki, azuki sú vhodné na konzum po 4 dňoch.

Ak si chcete pripraviť klíčky v menšom množstve môžete použiť aj tzv. nakličovacie misky. Naklíčiť môžete nechať aj semienka rukoly, brokolice, ďateliny (veľmi vhodné pre ženy, pretože obsahujú fytoestrogény).

Naklíčené semienka a strukoviny okrem množstva vitamínov, minerálov, enzýmov obsahujú aj veľké množstvo antioxidantov. Vynikajúco čistia hrubé črevo. Preto odporúčam hlavne pri problémoch s vyprazdňovaním. Adzuki klíčky sú vhodné aj na tepelnú úpravu

Fotogaléria

Potrebujeme

– sušenú strukovinu, sklenené fľašky alebo nakličovacie misky, voda

Ďalšie recepty

Rýchle osviežujúce raňajky či desiata

Počas letných horúčav nás osvieži a súčasne aj zasýti nápoj z rastlinného mlieka (sójové, ryžové, mandľové či kokosové), čučoriedok, malín, či viničiek, alebo akéhokoľvek ovocia, ktoré vám prospieva.

VIAC

Zelerové hranolky

Zelerové hranolky sú chutnou náhradou zemiakov. Neobsahujú škrob, ale obsahujú široké spektrum potrebných živín. Prečo sú pre organizmus prospešnejšie ako klasické zemiakové si môžete prečítať v mojej knihe „Najedzte sa do štíhlosti“. U niektorých ľudí môže zeler vyvolať alergickú reakciu.

VIAC

Fenikel s kozím syrom

Keďže je vonku tak pochmúrno, zažiadalo sa mi niečo zelené a chutné. Takže fenikel s mojim milovaným kozím syrom. Ďalší z receptov, ktorého energetická hodnota je nižšia, ako množstvo energie, ktorú telo použije na jeho spracovanie.

VIAC

Harmonické stravovanie

O základných princípoch môjho stravovania sa dozviete aj v sekcii Harmonické stravovanie