Môj pobyt v Indii

Ako iste viete, snažím sa ľuďom odovzdávať informácie, ktoré ich postupne vyvedú z bludného kruhu stále sa opakujúcich chýb. Upozorňujem na to, že pri súčasnej „kvalite“ ponúkaných pokrmov je dôležité zamerať pozornosť okrem výberu aj na kombináciu jednotlivých zložiek prijatej potravy. Pestrá strava totiž nie je len o kvantite, ale hlavne o kvalite obsahu daného jedla. Celý minulý mesiac som strávila v Indii, kolíske Ajurvédy a moje prvotné dojmy som sa rozhodla napísať do krátkeho blogu.

Telo nepotrebuje denne gastrozážitok

Ľudia v našich končinách majú silný apetít vytvorený nevhodným spôsobom stravovania, či rôznymi nezmyselnými práškovými diétami, čo plynulo vedie k sústavnému pocitu hladu a častej chuti na sladké. U nás je to tak. Ľudia majú veľký apetít, ale slabé trávenie, ktoré následne spôsobuje nárast váhy a rozvoj civilizačných chorôb. V Indii som primárne svoju pozornosť venovala práve stravovaniu na posilnenie trávenia. Mesiac strávený v ašráme Swamijiho Nithyanandu, bol pre mňa zážitkom a naštartoval moju detoxikáciu tela i mysle. Práve tam sa potvrdila moja teória, že k tomu, aby naše telo správne fungovalo a slúžilo nám v plnej sile, nepotrebuje denno-denné gastronomické zážitky.

Čo ma príjemne prekvapilo?

Jedli sme dohromady asi 12 druhov jedál na raňajky, obed a večeru. Strava bola vždy tepelne upravená. V ašráme sme konzumovali surovú zeleninu a ovocie iba v malom množstve. Napriek tejto skutočnosti majú domáci štíhle postavy, kvalitné zdravie a hlavne, milé dámy počúvajte – nádhernú žiarivú pokožku, pleť a vlasy. Čo ma príjemne prekvapilo bola skutočnosť, že v tých 12-tich druhoch pokrmov boli zahrnuté jedlá veľmi podobné tým v mojej 28-ke. Cvikla, fazuľkové struky, mrkva, zeleninová polievka a pre mňa ďalšie príjemné prekvapenie – cvikla na sladko s medom a orechmi :).

Správne jedlá môžu byť lahodné

V blízkej budúcnosti sa do Indie chystám opäť na kratší pracovný pobyt, aby som vám priniesla maximum informácii o tom, ako posilniť trávenie. Spolu sa zameriame na správne jedlá namiesto lahodných. Len to je cesta, ako predísť problémom vyplývajúcim z presýtenej ponuky prevažne priemyselne spracovaných a nutrične prázdnych polotovarov, presladených nápojov či lákavo vyzerajúcich sladkostí zabalených do nádherných obalov. Po čase sami uvidíte, že ak správne pokrmy pretvoríme na lahodné, tak vyhráme ten nekonečný boj, v ktorom hľadáme, čo by sme zjedli, aby sme nepribrali a žili v čo najvyššej kvalite zdravia.

PS: Indovia kedysi podávali svoje jedlá na banánových listoch a jedli pravou rukou. Nepotrebovali žiadne saponáty na umývanie riadu a ak museli jedlo preniesť, balili ho do obalov vyrobených z bambusu. Takto všetko fungovalo aj v rámci ekológie a čistého životného prostredia až do momentu, kým aj na ich trh nezačala prenikať éra igelitových obalov. Tie vytvorili z Indie jednu obrovskú skládku plastov. Verím projektu Swamijiho Nithyanandu, ktorý plánuje vyčistiť Indiu aj za pomoci novej generácie, ktorá sa vzdeláva v tradičných indických princípoch v jeho internátnych školách, tzv. gurukuloch.

“To, ako vyzeráme a ako sa cítime,
je výsledok našich doterajších volieb”

Antónia Mačingová

ODHODLANIE, VYTRVALOSŤ a DISCIPLÍNA boli tri slová, ktoré som si na mojej ceste za zdravím pripomínala každé ráno. A oplatilo sa. Po roku zmenených návykov, som si dala zdravotný stav do poriadku natoľko, že už roky nepotrebujem žiadne lieky. Nasledovalo zlepšenie zdravotného stavu u ľudí, ktorí ma oslovili a požiadali o pomoc pri zostavení jedálnička. To ma priviedlo k vytvoreniu 28-dňového stravovacieho programu, ktorý pomáha pri doplnení alkalických rezerv organizmu.

Stav vnútorného prostredia v určitých limitoch, ktoré mu umožňujú bezproblémovo fungovať, teda homeostáza, sa nevytvára automaticky. Je to výsledok našich vedomých volieb. Toho, čo konzumujeme, ako konzumujeme a kde konzumujeme. To, v akom prostredí žijeme a ako premýšľame. Od rovnováhy vnútorného prostredia totiž závisí kvalita nášho zdravia a toho, ako vyzeráme. Niektoré premenné nevieme zmeniť ihneď. Stav pôdy či životného prostredia je dlhodobý proces v rukách kompetentných. Je najvyšší čas pracovať na zmene k lepšiemu, no je potrebné začať od seba. Čo môžeme urobiť hneď, je výber a príprava stravy. Sladené nápoje máme možnosť okamžite vymeniť za vodu – základ pitného režimu. Postupne môžeme z našich životov vyradiť situácie a ľudí, ktorí nám spôsobujú smútok a stres. Výsledok tohto prístupu je viditeľný a najmä citeľný v relatívne krátkej dobe.

Svoje recepty vytváram tak, aby vyzerali ako bežné, chutili ako bežné, ale aby bol ich účinok, na rozdiel od „normálnych“ pokrmov, telu prospešný. Lebo ak je norma to, čo sa bežne konzumuje v domácnostiach, škôlkach, školách, či reštauračných zariadeniach, tak sme populácia „normálne“ chorých ľudí, ktorých cesta k uzdraveniu vedie cez lieky a lekárov. Síce sa zvyšuje priemerný vek, ale v akej kvalite života? Zrušme normy a normálnosť nahraďme ORIGINÁLITOU.

Ďalšie články

DETOX – Nové zázračné slovíčko

Detox – nové, moderné slovíčko pre dietárov. Osobne nevidím rozdiel medzi diétou a momentálne rozšírenou verziou detoxu. Teda pokiaľ to ľudia budú robiť tak, ako sú zvyknutí rozmýšľať – „Nevadí, že sa prejedám všetkým možným, čo je v ponuke a

VIAC

Voda naša každodenná

O vode a pitnom režime sa toho popísalo už veľmi veľa.A keďže my ľudia stále potrebujeme, aby sme si niekde prečítali, že to, čo vlastne robíme, je správne, chcem vám niečo dôležité zopakovať. Hlavne preto, lebo ak nám isté veci

VIAC

NECHUDNEM! V čom je problém?

Moja prvá kniha vyšla pred 11-timi rokmi..Jej hlavným mottom bolo: “Zmeňte vstup – zmení sa aj výstup.” Možno trocha technické vyjadrenie, ale myslím si, že dosť zrozumiteľné. V menších obmenách sa s jeho verziou stretávame už často a nielen v

VIAC

Harmonické stravovanie

O základných princípoch môjho stravovania sa dozviete aj v sekcii Harmonické stravovanie