„Rezníky“ z kvetov čiernej bazy

Baza čierna, pôsobí ako antioxidant, chráni bunkové membrány pred pôsobením voľných radikálov a spomaľuje proces starnutia buniek rastlín ako aj buniek človeka. Píšu na Wikipedii 🙂

Vyskytuje sa na okraji listnatých lesov ( ja som ju nazbierala priamo v lese 🙂 ), na hospodárskych dvoroch, pri cestách a pri potokoch. Keďže je to ale sezónna záležitosť, pripravte si tento recept v období od konca mája do júla. Vraj v nej sídlia dobrí duchovia, ktorí odháňajú tých zlých – hovorili starí ľudia, tak ak chcete a môžete, vysaďte si ju pri vašom príbytku :).

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on print

Postup

Cestičko som pripravila následovne :
150 gramov Hrášky ( kúpite ju v Zdravej výžive – je to zmes hrachu, kukurice, ryže a pšena ) som rozmixovala s 300 ml vody, cesnakom a čili papričkou. Nechala som chvíľku odstáť a pridala som soľ a rozdrvené čierne korenie.

Súkvetia bazy som umyla pod tečúcou vodou. Prebytočnú vodu som odsala utierkou a dosušila ich na slniečku. Následne som ich poprašila zmesou Hrášky, pred smažením som ich ponorila do pripravenej tekutej zmesi a poukladala ich na rozpálené ghee.

Keď z oboch strán nabrali zlatistú farbu, vybrala som ich z panvice. Hotovo :).

Príloha č.: 1 : ryža na póre, základný zeleninový šalát
Príloha č.: 2 : cuketové hranolky a základný zeleninový šalát

Fotogaléria

Potrebujeme

pár súkvetí bazy
Hráška na obaľovanie
cesnak
soľ
rozdrvené čierne korenie
ghee

Ďalšie recepty

KLÍČKY – najlacnejší zdroj antioxidantov

Naklíčené semienka a strukoviny okrem množstva vitamínov, minerálov, enzýmov obsahujú aj veľké množstvo antioxidantov.  Vynikajúco čistia hrubé črevo. Preto odporúčam hlavne pri problémoch s vyprazdňovaním. Adzuki klíčky sú vhodné aj na tepelnú úpravu.

VIAC

Zelerové hranolky

Zelerové hranolky sú chutnou náhradou zemiakov. Neobsahujú škrob, ale obsahujú široké spektrum potrebných živín. Prečo sú pre organizmus prospešnejšie ako klasické zemiakové si môžete prečítať v mojej knihe „Najedzte sa do štíhlosti“. U niektorých ľudí môže zeler vyvolať alergickú reakciu.

VIAC

Špargľová polievka

Najjednoduchšie je špargľu uvariť . Ja vám v tomto recepte ponúkam varenú, ochutenú cesnakom a sójovou smotanou. 100 gramov špargle má nízku kalorickú hodnotu a súčasne odvodňuje – info pre tie ženy, ktoré trápi celulitída :). Má vysoký obsah vlákniny,

VIAC

Harmonické stravovanie

O základných princípoch môjho stravovania sa dozviete aj v sekcii Harmonické stravovanie